Dnešní doba je plná rozdílů. Na jedné straně se setkáváme s problémem narůstajícího počtu obézních, a na straně druhé by se toto století dalo označit za století zdravé stravy a životního stylu anebo za zelené století. Stále více jsou žádány obchody nabízející zdravé potraviny a osoby zajímající se o tento směr, který má našemu tělu zaručit jen to nejlepší, do svých jídelníčků zařazují potraviny, které mají mít na naše tělo až blahodárné účinky. S pojmem, jež tyto potraviny označuje jste se již ne jednou setkali, jedná se o superpotraviny, mezi něž patří i microgreens.
Může se zdát, že se jedná zase o nějakou převratnou novinku, která rozhodně nebude patřit k těm nejlevnějším. Obě tyto tvrzení jsou ale zcela nepravdivá. Microgreens, neboli mladé rostlinky, znali již naši předci. Tuto, jak bývá často označována, životodárnou potravinu si navíc můžete vypěstovat v pohodlí domova za pár korun! Velice často bývají tyto rostlinky zaměňovány s klíčky. Prospěšnost pro naše tělo zaručují obě tyto potraviny, rozdíl je ovšem v tom, že microgreens jsou dalším stádiem klíčků.
Jejich velkou výhodu pocítíme hlavně nyní v nadcházejícím chladném zimním období, kdy trpíme nedostatkem vitamínů. Na pěstování těchto malých rostlinek ovšem nemusíte čekat na jarní měsíce, kdy se zpravidla s pěstováním začíná, začít můžete kdykoliv se vám zachce. Rostlinky navíc rostou velice rychle, takže na ně nemusíte ani dlouho čekat. Nemusíte se ani bát toho, že byste museli obíhat obchody a shánět speciální vhodná semínka. Jedná set totiž o zcela normální semínka rostlinky, kterou si zvolíte podle toho, co máte rádi, nebo podle toho, co od ní očekáváte. U všech rostlinek ovšem platí, že výrazně prospívají našemu imunitnímu systému, jsou mnohonásobně prospěšnější než jejich dospělá podoba, mají nepřeberné množství minerálních látek a vitamínů, dodávají našemu tělu potřebnou energii, podporují správnou činnosti trávicího ústrojí, mají silný antioxidační účinek a detoxikují náš organismus od nahromaděných škodlivých látek, a navíc pročišťují krev a stabilizují hladinu cukru v krvi. Další výborné vlastnosti se poté liší od druhu rostlinky.
Mezi nejčastěji pěstované patří hlavně řeřicha, která je zároveň nejrychleji rostoucí, a jež dodává našim kostem, vlasům a nehtům potřebný fosfor a vápník, červená řepa s nepřeberným množstvím železa, která navíc disponuje krásně nafialovělou barvou, jež jistě oceníte hlavně při úpravě svého jídla, krásně křupavý hrášek, jež je vhodnou volbou hlavně do salátů anebo jako ozdoba na chleba, anebo třeba netradiční hořčičná semínka disponující štiplavou aromatickou chutí. A jaké je hlavní pravidlo při jejich používání? Hlavně žádné vaření! Připravili byste se totiž o většinu již zmiňovaných látek.